Bitcoin – Del 2

BitcoinHvem ejer egentlig Bitcoin-netværket? Svaret er: det er der ingen der gør. Ingen stat eller finansiel tredjepart står bag. Bitcoin er distribueret i sin natur og bliver dermed styret af alle Bitcoin-brugere rundt om i verden.

Bitcoin bliver p.t. udviklet af 6 softwareudviklere. Når der skal ændres i Bitcoin backend-softwaren, sker det med samtykke af de 6 softwareudviklere, og reglerne for Bitcoin-protokollen skal selvfølgelig være overholdt. I kraft af at Bitcoin er et ret nyt projekt, eksisterer der stadig mange opgaver, fejl og nye features der skal implementeres i Bitcoin-systemet. Dette kan være en meget svær process, idet Bitcoin-netværket jo bruges hele tiden – døgnet rundt. Der udføres én Bitcoin-transaktion ca. hvert sekund. Så at ændre i Bitcoin-softwaren er som at skifte motoren på et fly – mens det flyver!

Mining

I begyndelsen var der ikke særlig mange enkeltpersoner med i Bitcoin-eksperimentet, og for at få flere og flere til at deltage, er strategien at man kan optjene bitcoins ved at være med til at verificere nye Bitcoin-transaktioner. Mining er den proces, hvor man først verificerer og derefter tilføjer nye transaktioner til netværket. Samtlige foregående transaktioner kaldes for blok-kæden.

Hvis du vil i gang med Bitcoin-mining, skal du downloade noget Bitcoin-mining software. Selve miningen finder sted på din computer (enten ved brug af din CPU eller GPU regnekraft) og går ud på at beregne en kryptografisk regneopgave.

Hele Bitcoin-netværket består af en masse knuder, hvor hver knude er en Bitcoin-blok, som består af et antal Bitcoin-transaktioner. Hver transaktion skal verificeres af Bitcoin-netværket. Hvis en bitcoin-transaktion ikke bliver verificeret v.h.a. mining, så bliver transaktionen forkastet. Dette forhindrer bl.a. at de samme bitcoins bliver brugt flere gange i forskellige transaktioner.

Tilbage i 2009 fik man 50 bitcoins hver gang man havde minet en blok. Algoritmen bag mining bestemmer antallet af bitcoins der udløses som gevinst, og dette antal ændrer sig i takt med at flere og flere bitcoins bliver frigivet. P.t. kan man få 25 bitcoins ved at løse et mining-problem (plus transaktions-gebyrer). Når alle bitcoins engang er blevet frigivet, vil betalingen for mining udelukkende stamme fra transaktionsgebyrer.

Transaktioner

Alle Bitcoin-transaktioner er offentligt tilgængelige. Man kan se alle knuderne i Bitcoin-netværket, og se hvilke beløb (i bitcoins) der er overført til hvilken Bitcoin-adresse. Der er en vis anonymitet i pengeoverførslerne, men ikke 100% anonymitet som hvis man afleverede en kuffert med penge. I Bitcoin-netværket kan se tilbage i historikken og finde præcis hvilke transaktioner, der kommer fra samme Bitcoin-adresse. Men i forhold til en overførsel via kreditkort, så er det langt mere anonymt at bruge bitcoins.

Der er efterhånden begyndt at dukke flere og flere butikker op, der accepterer bitcoins som betalingsmiddel. Mest netbutikker. Der findes endda Bitcoin ATM’er! Her ses hvor i verden man kan bruge sine bitcoins. Denne side er for danske brugere. Hvis antallet af Bitcoin-brugere stiger markant, så vil det være naturligt at flere og flere netbutikker begynder at acceptere bitcoins.

Det er nemt for en netbutik at begynde at acceptere bitcoins. De skal først downloade en Bitcoin-client. Til kunden skal de sende deres egen Bitcoin-adresse, hvortil beløbet skal overføres. Omvendt, hvis en kunde skal have pengene tilbage for en vare, så sender kunden sin Bitcoin-adresse til netbutikken, som så kan returnere beløbet.

Trusler mod Bitcoin

Kan man vælte Bitcoin-netværket? I teorien ja. Hvis en stor gruppe af personer slår sig sammen og dermed udgør 51% af hele Bitcoin-netværket mht. mining, så kan denne gruppe være med til at verificere ugyldige transaktioner og forkaste gyldige transaktioner. De kan ændre i hele Bitcoin-netværkets historik. På denne måde har de overtaget Bitcoin-netværket. Af netop denne grund er det vigtigt for Bitcoin-økosystemet at få mange forskellige brugere fra hele verden til at tilslutte sig projektet.

Bitcoin er anderledes end andre valuta på mange områder, og en af plus-siderne er at man ikke kan forfalske bitcoins som man (ulovligt) kan gøre med pengesedler og mønter.

Jo flere der tilslutter sig Bitcoin-netværket jo bedre for Bitcoin. Både hvad angår Bitcoin-mining, at downloade og anvende Bitcoin Wallets og at efterspørge brugen af bitcoins som betalingsmiddel.

Har du prøvet Bitcoin-mining? Og hvordan tror du man får udbredt budskabet om Bitcoin til en bredere del af befolkningen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *