Internet of Things

IoTVille du som softwareudvikler turde sætte dig ind i en ny og moderne bil, vel vidende at der findes millioner af linjer kode i alt den elektronik, der findes i bilen. Vel vidende at der i kode altid findes fejl, som ikke bliver fundet og rettet inden en softwarerelease. Nogle gange kan kodefejlene være mindre alvorlige og andre gange katastrofale.

Ja, vi tør godt sætte os ind i en bil og mange gør det flere gange om dagen. Vi ved ikke hvilke tests al den kode, der findes i biler, er blevet udsat for eller hvor robust koden er over for fejl, der kan opstå. Hvilke programmeringsmodeller ligger bag osv.

Hvis man kigger grundigt efter i stuen og i køkkenet derhjemme, på kontoret, på hospitalet, i supermarkedet eller i lufthavnen, så findes der software i utroligt mange komponenter. I TV’et, dvd-afspilleren (hvis der er nogen, der stadig har sådan én), køleskabet, tyveri-sensoren, intelligente trafiklys, pacemakere, RFID tags, dankort chip’en, parallelparkerings-sensoren i bilen osv.

Det skal være muligt for os at monitorere (og nogle gange styre) alle disse ting selv. Vi har alle hørt om køleskabet der kan fortælle os om vi mangler mælk og hvornår leverpostejen er blevet for gammel.

Når der efterhånden indsættes mere og mere kode i alle de ting, vi omgiver os med – og specielt når det er kritiske systemer (både life critical, business critical og mission critical) – så kræver det utroligt meget af softwareleverandørerne at sikre at koden er så robust som mulig over for fejl.

Manden bag ’Internet of Things’ forudsiger at alle disse devices vil blive forbundet til internettet (nogle af dem er det allerede i dag), for netop at kunne tilgå dem via fx wifi, og fordi det vil være den mest naturlige tendens at følge. Og denne tendens vil vokse hurtigt i de kommende år. Men hvordan håndterer man så alle de forbundne devices og sikrer at systemerne kan skalere og er robuste over for fejl? Samtidig med at de kan levere hurtige svartider til brugerne?

På GOTO Aarhus konferencen er der om mandagen et interessant foredrag holdt af Todd Montgomery om hvordan man kan løse ’Internet of Things’ problematikkerne ved at bruge ideer fra The Reactive Manifesto (som jeg før har skrevet om).

Samme dag, men senere, er der endnu et spændende foredrag holdt af Martin Thompson om hvordan man udvikler systemer med super hurtige svartider, hvilket kan være altafgørende for mange typer applikationer eller softwaresystemer – store som små – og specielt i devices der er koblet til ’Internet of Things’.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *