Native apps – enden for online søgemaskiner?

Over to millioner apps. Så mange apps er der “tilgængelige” via Apples Appstore. Anførselstegnene er ikke tilfældige – for med top lister, featured apps og andre kategoriseringer er der en stor del der aldrig bliver fundet. Det tyske site hexus.net skrev i 2012 at op mod 60% af alle apps aldrig bliver downloaded og at der i praksis kun er nogle få tusinde apps der opnår respektable antal downloads.

Men app-eventyret fortsætter – der findes snart ikke nogen større firmaer i Danmark uden en app. Lige fra REMA 1000 til Skoda i Skive, alle har en app.

Hvis ikke din app er ekstremt populær må du reklamere for din app. Reklamer der ofte havner på det “gamle” website og dermed kun kan genere konverteringer ved at kannibalisere på allerede eksisterende besøgende. Gerne i form af irriterende popups.

Men det er langt fra det største problem med apps.

Apps skal igennem en gatekeeper. For Apple-produkternes tilfælde er det ultimativt set Apple der bestemmer hvad der skal have lov til at komme ud på platformen.

Et andet problem er den information der kun lever og dør inden for den enkelte app. Webbet har siden sin fødsel i start 90’erne været mere end det vi ser i vores browser. Det har også været et fælles API for adgang til information der åbner op for at vi kan linke til, arkivere og ikke mindst indeksere den.

Hvis informationen ikke er tilgængeligt via tradtionelle kanaler er den hermed svær at arkivere og der bliver ingen historie til vores eftermæle. Måske burde det være et lovkrav at stille et API til rådighed til Rigsarkivet?

Søgemaskiner er endnu et sted hvor der er dyb afhængighed af webbet som et åbent API. Uden et åbent web er der ingen brug for søgemaskiner og ingen reklameindtægter.

Måske en af grundene til at mastodonterne Google og Microsoft begge pusher initiativet Progressive Web Apps?

Progressive Web Apps

Et lidt obskurt navn der ikke lyder særligt nyt, men det er konceptet heller ikke så det passer meget godt sammen. Det er nemlig bare en håndfuld anbefalinger der lover web-sites med en app-agtig oplevelse.

For der er steder hvor native apps idag brillerer; Den måde man starter den enkelte app, blot ved et klik på ikonet. Den måde en app vises sammen med andre apps når man multitasker. Adgang til system-ressourcer såsom permanent storage, installation osv.

Men progressive web apps (PWAs) lover ændringer på dette. Hvis ens website opfylder betingelserne kan det installeres og behandles præcist som enhver anden app på ens Android-telefon.

En PWA bør fungere offline og synkronisere ved hjælp af service worker. Når en PWA starter første gang, kan den, hvis API’et er tilgængeligt, installere en lille stump kode der sidder mellem ens website og server. Koden fungerer som en proxy og sørge for at sitet virker uden netværksadgang ved at omdirigere til cachede ressourcer.

En PWA benytter sig af progressiv enhancement, dvs. udgangspunket er et almindeligt site og hvis der så er API’er til rådighed så bliver der bygget oven på standardoplevelsen. Og dermed skal en PWA også tilpasse sig til det device den bliver kørt på – altså være responsive.

Linket til en PWA er distributionsmodellen. Der er ikke behov for app-stores eller lign. infrastrukturen er der, fx. søgemaskiner. Udover dette skal en PWA serveres over HTTPS. Altid vise friske data og kunne re-engagere brugeren fx. i form af push-beskeder.

Sidst men ikke mindst skal den kunne installeres som en app – dvs. vi nok desværre skal igennem endnu en periode med irriterende popups der blot nu minder folk om at installere websitet, frem for deres app. Dog lover browser-producenterne en knap der kommer op når et site er installerbart (a lá den gamle feed knap).

Jeg håber at vi når en situation hvor native apps bliver til undtagelsen frem for reglen når der skal vælges platform. Og at vi når frem til en situation hvor man sørger for ens website har første-prioritet – det virker jo også på mormors Windows Phone og på de 43 millioner feature-phones der findes i Indien.

Men for at det kan ske skal websites kunne fremstå på lige fod med native apps på den enkelte platform. PWA er et godt skridt på vejen for at nå dette mål.

I morgen skal jeg på GOTO konferencen ind at høre Chris Heilmann fortælle mere om PWAs. Han siger selv at han laver nyt materiale til sine præsentationer hver gang, så det bliver spændende at se hvilke aspekter han konkret skal snakke om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *