Tiderne skifter – igen og igen


Bornholm

Det er efterhånden en del år siden jeg var til min første software konference. De har og vil sikkert altid bla. handle om hvad der er nyt og hvor vi er på vej hen.

Men hvor meget af det der bliver hypet og trender på konferencer og diverse hjemmesider bliver til mere end det? og hvordan spotter man det der er mere end hype?

En god konference arrangør filtrere det værste hype fra, og presenter naturligvis kun ting de selv mener holder.

Men det er kun dig og dine kollegaer der ved hvilke teknologier der passer til det problem I sidder med, hvornår skal der skiftes hest, og til hvilken hest? Eller måske står I ved en grøn mark og kan næsten selv vælge en hest. Skal det fx. være en serverless Cloud Machine learning Microservice? eller hvad?

Svaret er selvfølgelig et rungende “IT DEPENDS” – som man siger på moderne EDB dansk.

Man vurdere “prisen” for at skifte, “prisen” for at man nu har “giftet” sig med endnu en teknologi. Hvormange forskellige sprog er det fornuftigt at have gang i på det samme projekt, hvor meget skal et evt. nyt projekt medlem nu til at lære, og hvor eksotisk er det man skal til at lære.

Har selv mødt argumentet “Det er ikke nogen god ide, at bruge X, fordi det er ikke noget de fleste kan”. Et velkendt argument, men for mig at se, et trist og forkert et af slagsen, det bør være sådan at enhver udvikler nemt kan lære sig noget nyt. Den evt. øgede opstarts omkostning skal naturligvis tages i betragtning. Men at tro fremtidige kollegaer ikke kan lære nyt, er en fejl.

På det næste trin skal man naturligvis også overveje hvormange forskellige teknologier og sprog man operer med i hele virksomheden, eller afdeling hvis det er en stor virksomhed.

Mener dog man skal passe på med ikke at begrænser sig selv for meget, og undlade at bruge en teknologi, fordi det ikke er noget man plejer at bruge.

Her ignorere jeg så lige den situation man fx. er i som konsulent hvor det ofte er kunden der har valgt, men også her er overvejelserne relevante for man bør som konsulent netop vide lidt om hvad vej hestene løber og vejlede kunder I hvad de bør vælge.

Grunden til jeg går så meget op I netop dette, er at jeg mener der er rigtig meget at hente ved at vælge den rigtige platform og det rigtige sprog. Enten fordi det er en bedre teknologi til netop den opgave eller fordi det giver det konkrete team bedre produktivitet.

Har hørt om firmaer der er gået over til at arbejde med mikroservices som har vendt denne diskusion på hovedet, og lade hver udvikler eller team der laver en microservice helt selv vælge hvilket sprog man er mest effektiv i og synes passer til opgaven. Det jo en mikro ting der I scope er en eller to mand et par uger, så “worst case” starter man forfra.

Kan ikke helt overskue konsekvensen af at nærmest tillade fri leg, men er man gået ned af mikrostien, synes jeg det et stykke af vejen giver mening. Og ideen om at give teamet helt frie tøjler til selv at vælge udfra opgave og preferencer finder jeg tiltalende.

Man kan lade de dele der bare køre og fungerer være i fred samtidig med at man tager nye teknologier i brug, nærmest flyvende udskiftning af sin stack. Lyder smart men om det holder i praktisk må tiden vise.

Men spørgsmålet er så igen hvad skal man vælge

Ja og så går vi i ring, eller denne fortælling gør for for mig at se er der ikke andet at gøre end selv at have fingeren på pulsen, tage til konferencer og læse nyhedsbreve. Men vigtigst sætte tid af til at lære og prøve nogle af disse svedige nye ting, og spørger du mig må man gerne vælge udfra lyst og mave fornemmelse. Alene fordi noget entusiasme og begejstring er en god drivkræft og med til at give krydderi til jobbet. Omvendt må man naturligvis være hård og objektiv når man evaluerer resultatet.

Også er det næsten som om min software fortæller karrierer går i ring. For synes jeg har leveret denne smøre før, og føler næsten jeg råber koret in i fjæset.

Også alligevel ikke, for der hvor jeg arbejdede indtil for kort tid siden var kurser og konferencer ikke noget man snakkede om eller blev opfordrede til. Her den anden dag snakkede jeg med en god ven der fortalte at han på et tidligere job havde en chef, der var stolt og glad hvis ikke hele uddannelse budgettet var brugt – så var der jo sparet nogle peng…

Så hvis jeg ikke har sagt det før så gentager jeg det lige igen (fangede du den platte joke). Kom så afsted på konference og hvorfor ikke GOTO CPH 2017. Så ses vi måske i foyeren. Jeg er ham med kaffe koppen, der står og ævler om vilde sky dækkede marker og grønne mikro hest der galoppere ud mod ukendte horisonter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *