Der er mange aspekter ved at være en videnarbejder, og videnarbejdet medfører potentielt også en masse faktorer som gør at folk mister engagement i arbejdet. Nu vil jeg lige se bort fra emnerne organisation, ledelse og teamwork, og fokusere på et enkelt og grundlæggende koncept: Forståelsen for hvad viden er, og hvorfor du ganske enkelt ikke kan undslippe det sociale element. I hvert fald hvis du arbejder med viden, eller i en videnorganisation.
Hvor passer viden ind i det hele ?
En meget brugbar model inddeler alt det her med viden i 4 niveauer:
- Data: Fakta og observationer
- Information: Data med kontekst
- Viden: Information med mening
- Visdom: Viden med indsigt
Jeg kunne skrive mig ud af det. Men jeg synes denne illustration siger det helt perfekt.
Hvordan bliver viden genereret ?
SECI modellen (Takeuchi, Nonaka) giver til gengæld en fin forståelse af hvordan viden så genereres. Der er mange måder at forstå viden på, men jeg synes SECI modellen er simpel at forholde sig til, og så modsvarer den min egen oplevelse.
SECI modellen siger grundlæggende noget om hvordan viden bliver skabt. Jeg arbejder selv med den kategorisering, at når noget er viden er det internt i dig selv (tavst), og når den viden du har bliver gjort eksplicit (f.eks. som gennem dette blogindlæg) bliver det til information. Altså bliver SECI modellen en forklaring på hvordan viden bliver formidlet fra dig til andre, på en måde de gerne skulle forstå. Gennem den delte oplevelse delingen skaber (dialog, blogindlæg, samarbejde etc.) bliver det så igen gjort til viden hos modtageren.
- (S)ocialisering: Det er i denne del af processen hvor den viden vi har (som kan være rigtig svær at gøre eksplicit og formalisere) bliver delt mellem individer. Det kunne være på et møde, en faciliteret proces, teamarbejde eller bare gennem det arbejde vi udfører hver dag.
- (E)ksternalisering: Her gør du din viden eksplicit, så den kan blive delt og transporteret. En meget almindelig forståelse er her, at viden bliver gjort til information, da viden er de informationer du har modtaget – tilsat din egen erfaring og mening. Der kan være mange måder at gøre det på: Wiki artikler, dokumenter, infografik, procesdokumentation etc.
- (C)ombination: I denne fase kolliderer ny og eksisterende information og viden, og kombineres. På denne måde skaber vi ny viden, information og forståelse, ud fra den fælles oplevelse vi har været en del af.
- (I)nternalisering: Her “optager” vi informationen i os selv igen, og internaliserer det. Vi tilføjer vores egen forståelse og erfaring, og skaber dermed viden for os selv.
Som du kan se er den sociale proces helt grundlæggende nødvendig for at skabe ny viden. Så simpelt er det. Du har brug for andre mennesker i den proces, enten virtuelt eller fysisk.
Hvordan kan vi understøtte det i vores organisationer ?
Hvis du altid har undret dig over berettigelsen ved enterprise social værktøjer som Yammer, Slack, Podio og mange andre, så har du et svar på deres berettigelse lige her. Enterprise social værktøjer er en måde at understøtte videndeling på.
Enterprise social netværk/værktøjer sænker barrieren for at dele viden, drastisk, i vores daglige arbejde. De tillader os på en meget nemmere måde at nå andre, at skabe forbindelse, at finde andre vidende professionelle vi kan dele oplevelser med, og på den måde skabe ny viden og forståelse.
Fordi:
- Du ved nu hvor viden passer ind i billedet.
- Du ved også hvordan viden bliver genereret.
Dog hører det med til billedet at diverse undersøgelser har vist, at når du fysisk er mere end 30 meter fra dine kollegaer, så kunne du mentalt lige så godt arbejde på et andet kontinent. Det er med andre ord rigtigt at “ude af syn, ude af sind”. Når det sker, så svækkes jeres relationer. Eftersom de sociale aspekter er så vigtig en del af videnarbejdet, så begynder den værdiskabelse jeres viden kan have, at falde.
Teknologi er et essentielt element i at modvirke den effekt. Det er også et element som potentielt sænker barrieren ved at blive forbundet med andre, som sænker omkostningen og indsatsen ved at finde de eksperter I har i organisationen, og sænker ditto når I kommunikerer det I hver især ved. Det sparer jer en masse tid på daglig basis.
Er der så andre måder at understøtte videnarbejde i vores organisation ?
Selvfølgelig er der det. Det er endda meget analogt. Som med alt andet, hvis du vil have gode resultater med det, så kræver det både indsats og vedligeholdelse for at det virker. Her er to tips som med garanti vil kunne hjælpe jer:
- I skal mødes med et formål. Lad være med bare at holde møder for at holde møder. Hav et formål med at mødes. Dokumenter så hvad der kom ud af det møde, og gør det tilgængeligt for andre.
- Faciliter processer. Vi mennesker er så dejligt fejlbarlige. Vi har for vane at skabe relationer med andre vi kan lide, som er som os selv. Det er også fint nok, men det er ikke der vi skaber mest værdi. Vi skaber langt mere værdi ved at komme ud af vores komfortzone, og ved at være konstruktivt uenige. Vi har også en tendens til at undgå smerte. Smerte er ikke kun når du falder og slår knæet. Det er også når du bliver konfronteret med holdnininger og meninger som er ukomfortable for dig. Ved at facilitere møder og processer, kan du hjælpe med at fjerne den smerte som ellers holder jer tilbage. Ved at tilføje struktur, fælles forståelse og læring.
Det er selvfølgelig ikke altid begge løsninger er mulige. F.eks. kan det være svært at mødes fysisk, hvis man arbejder i et geografisk distribueret team. Man bør dog gøre det regelmæssigt, for der er bare ingen erstatning for at bygge tillid ved at mødes fysisk.
Tænk som en landmand
Enhver god landmands mål er at få en god høst. Din høst fejler sandsynligvis, eller bliver i hvert fald ikke så god som den kunne være blevet, hvis ikke du skaber de optimale betingelser for at afgrøden vokser til noget du kan bruge.
Du er nødt til at pløje. Du er nødt til at så. Du er nødt til at give afgrøden næring. Alt sammen for at du kan høste og få værdi ud af de afgrøder.
- Tænk på marken som din organisation
- Tænk på såsæden som din viden
- Tænk på næringen som dine medarbejdere, samarbejdspartnere, kunder, etc. Alle dine stakeholders, interne såvel som eksterne.
Skab de optimale forhold for at alle kan skabe værdi, ved at forberede marken bedst muligt, og tilføj så den sociale ingrediens som gør at alle bliver bundet sammen og får mulighed for at skabe fantastiske resultater.
Det er tid til at du bestemmer dig for om du vil være landmanden eller bonderøven.