Mit seneste roboteventyr

Køkkenbordsrobotter med undervisningspotentiale

Før jul modtog jeg en pakke fra Californien. Indeni lå min belønning for at have deltaget i fundingen af min ven Grahams Kickstarter-projekt, Linkbot. I 2011 arbejde jeg hos Innovation Lab og var ansvarlig for teknologifestivallen NEXT. Blandt udstillerne var Graham Ryland fra robotfirmaet Barobo. Med sig havde han iMobot, en modulopbygget robot, der kunne kædes sammen til større, mere komplekse robotter.

Linkbot er næste – og noget billigere – led i evolutionen. En robot, der fungerer for sig selv, og som kan bygges sammen til stort set hvad som helst. Den kan programmeres ved hjælp af Arduino-bootloaderen, eller – hvis man er mere til high level programmering – med Python eller C/C++. Udvidelsesmulighederne er nærmest uendelige. Enhederne taler sammen og koordinerer bevægelser via Zigbee. Det enkle design gør det nemt at designe og printe tilbehør i 3D (en stor del af Linkbotten er faktisk 3D-printet i forvejen).

Idéen bag projektet er, at skabe en lettilgængelig hardwareplatform specielt henvendt til uddannelsesinstitutioner. Modulopbygningen gør det muligt for brugerne at programmere hver deres del, og sætte dem sammen efterfølgende. Det kan man vist godt kalde en temmelig moderne samarbejdsøvelse. For folk uden programmeringserfaring – og for sjov for os andre – kan man lære sin Linkbot at bevæge sig ved hjælp af såkaldt PoseTeaching. Helt grundlæggende er det en form for mekanisk hukommelse, hvor robotten husker den bevægelse, du har lært den. Den kan herefter gentage bevægelsen enten i et loop eller på kommando. Der er med andre ord ingen begrænsninger for at kaste sig ud i at bygge og programmere robotter hjemme ved køkkenbordet med det samme.

Derfor kan det også undre mig, at jeg endnu ikke har lavet noget genialt med min egen. Forklaringen skal nok findes i det faktum, at Linkbotter er sjovest når de er i flok, og jeg har kun den ene. Så derfor: Hvis du også har købt en Linkbot på Kickstarter, så smid en kommentar eller et tweet, så laver vi et meetup.

Her er en lille video af Linkbot, lige ud af kassen. Forslag til fremtidige projekter modtages også gerne.

https://www.youtube.com/watch?v=-MxIplm5c6A

 

6 comments for “Mit seneste roboteventyr

  1. Modulære robotter er fascinerende, og jeg glæder mig til at læse om hvad du ellers finder ud af om den. Jeg har selv arbejdet med modulære robotter, bl.a. ATRON robotten, se f.eks. http://www.youtube.com/playlist?list=PL0801B819ED037AA0

    Der er dog også nogle problemer med de modulære robotter, som jeg håber vi finder ud af hvordan man slipper udenom, men som jeg ikke er overbevist om at LinkBot har løst endnu. De bliver let meget dyre, kickstarter er f.eks. $300 for to enheder som jo kan en masse, men som også er forholdvist dyrt. Det er svært at undgå, idet hver enhed jo til en hvis grad duplikerer et komplet robot system. (Vi plejer altid at sige at masseproduktion vil presse prisen ned, jeg håber stadig.) De er tit også svære at programmere, ikke det ene modul, men en hel robot bestående af mange moduler, specielt hvis den skal være autonom. Igen glæder jeg mig til at se hvad de finder ud af, finder de mon på noget genialt som vil gøre det let for målgruppen at programmere robotter bestående af mange LinkBot moduler?

    Under alle omstændigheder er det fascinerende at teknologien er kommet så lang at en kickstarter faktisk giver mening, måske vi endda har nogle brugbare modulære robotter til undervisning om et par år? (Vi arbejder selv på et system på SDU, men det bliver et fremtidigt blogindlæg…)

    mvh Ulrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *