Debatten om Nets

Der bliver diskuteret datasikkerhed i disse dage. Salget af Nets har nemlig igen affødt spørgsmålet om, hvad der egentlig sker med vores data, når det kommer på udenlandske hænder. Der bliver også diskuteret priser. Og alt muligt andet. Der er allerede en masse personlige oplysninger på udenlandske hænder. Selvom dette er et problem der skal gøre noget ved, tror jeg ikke at det bliver væsentligt større med salget af Nets. Det bliver selvfølgeligt dyrere, når nu nogen skal tjene penge på Nets. Det er muligt de ikke kan hæve transaktionsafgiften, men så bliver terminaler og tillægsydelserne dyrere. Dette bliver lagt priserne på varer og i sidste ende, kommer forbrugerne til at betale. Sådan er det jo.

Nets ejer et stykke infrastruktur som alle pengetransaktioner går igennem. Selvom Danske Bank f.eks. har MobilePay, går transaktionerne foretaget over MobilePay igennem Nets. Nets sidder altså på et stykke infrastuktur, der er ligeså centralt for økonomiske transationer som Bane Danmarks skinner er for dansk togtrafik. Danske politikere bliver ved at hævde, at de kan regulere tilstrækkeligt med lov, men kan de det? Der er pokker til forskel på, gennem Nationalbanken, at sidde med ved bordet når beslutningerne tages og reagere på bagkant med lovgivning.

Personligt synes jeg det ville være betænkeligt, hvis vi skulle overlade Bane Danmarks skinner til en kapitalfond, der har kortsigtet økonomisk gevinst for øje. Ved at slække på vedligehold og investeringer, kan man muligvis kortvarigt spare virksomheden mere profitabel, men potentielt også ødelægge muligheden for at køre tog på skinnerne om 10 år. Jeg vil gerne se, hvordan den danske stat har tænk sig at lovgive sig ud af en nedslidt og udpint infrastruktur, der ikke længere kan bære den trafik det var tiltænkt.

Hvad synes du om salget?

1 comment for “Debatten om Nets

  1. Hvis man antager (og her glemmer vi et øjeblik at antagelser er vejen til Helvede) at beslutningstagerne er i besiddelse af viden, der forsikrer at salget er den bedste løsning for nationen, så er der naturligvis ikke noget problem.

    Hvis overtagelsen af Nets skal være trovædig (sikker bliver den næppe – altså datamæssigt) kræves dog muligheden for at stille folk til ansvar. Hvis det viser sig at salget af Nets medfører brud på persondataloven eller værre, er det naturligvis muligt at stille nogen til ansvar. Eller hvad? Jeg ser ikke privatisering af Nets som et problem. Jeg ser derimod salget af Nets til ejere, der ikke kan holdes ansvarlige for eventuelle lovbrud som et kæmpe problem. Regeringen afviser problemet, men jeg føler mig ikke sikker.

    Det mest spændende ved salget er nok, hvorvidt det kommer til at afføde nye betalingsinfrastrukturer udenom Nets. I princippet burde det være muligt for eksempelvis MasterCard at operere udenom Nets i Danmark. Så mangler vi bare et solidt alternativ til NemID.

    /T

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *