Enden for Agile Excellence

Som nogen måske husker, startede jeg denne blog i forbindelse med et nyt initiativ i KMD kaldet Agile Excellence. I forbindelse med Agile Conference @ Danske Bank holdt jeg et oplæg om agil udvikling i KMD. Titlen var Agile Journey at KMD – the rise and fall of Agile Excellence. Som titlen på både dette indlæg og præsentationen antyder, er Agile Excellence-eventyret ovre. Dels på grund af denne blog men det vender jeg tilbage til senere i dette indlæg.

Agile Excellence timeline

Agile Excellence blev grundlagt 1. januar 2014, og bemandingen blev sat hurtigt derefter. Vi blev i alt to ledere og tre Agile Coaches.

Forberedelsestiden blev brugt på udarbejdelse af undervisningsmateriale og lobbyarbejde. Nok var vi sat i verdenen for at forbedre en gren af KMD, men derfor skulle områderne stadig købe tanken om agil udvikling. Ellers falder ejerskabet for ny proces lynhurtigt væk.

Vi nåede igennem to bølger, hvor vi lærte utroligt meget. Både om os selv som forandringsagenter og om de områder vi besøgte – emner som teamsammensætning, ledelsesstile, samarbejdsformer, personlighedstyper var alt sammen noget, vi skulle forholde os til, når vi besøgte områderne. Noget havde vi set komme, fx sammensætningen af teams, men at ledelsesstil og personlighedstyper har så meget at sige, som vi oplevede, kom bag på os.

Hvad er Business Transformation?

KMD er en stor forretning, og der er langt fra top til bund. En af de ting, jeg ikke har nævnt om KMD, er KMD2.0-initiativet. KMD2.0 er et top-down, McKinsey-styret forretningsforandringsinitiativ, der har kørt siden 2010. Målet med KMD2.0-udrulningen, er øget produktivitet, evnen til at bygge det rigtige software og øget kunde / medarbejder-tilfredshed. Altså lidt de samme punkter som den agile bevægelse også har solgt sig selv på.

Forankringen af KMD2.0 har svævet lidt under loftet i de store forretningsenheder i KMD, men så fik KMD ny direktør primo 2014. Eva Berneke trådte til og forankrede medio 2014 KMD2.0 i en ny organisatorisk enhed kaldet Business Transformation. Der blev ansat en ny direktør, og McKinsey slap tøjlerne. Nu er KMD2.0 et rent KMD-ejet initiativ.

A wild director has appeared!

Nu er det sådan, at direktøren for Business Transformation, Hans Henrik Knudsen, faktisk læser QED.dk (Hej Hans Henrik!) – og derfor var han bevidst om Agile Excellence. Det var uventet, men den initielle kontakt mellem Agile Excellence og Business Transformation blev skabt gennem QED.dk, altså uden om KMD. Derfor brugte vi september – november til at tænke meget og længe over Agile Excellence’ fremtid.

  • Hvad er KMD2.0?
  • Giver det mening at have to forandringsinitiativer?
  • Det kan godt være, at vores fremgangsmåder var forskellige, men var vores mål faktisk så forskellige?
  • Hvor kan vi bidrage i forhold til KMD2.0?

Faktum er, at der pr. 1.december startede tre Agile Coaches i Business Transformation, og Agile Excellence blev nedlagt.

Hvad så nu?

Hvad er så det næste i forhold til agil udvikling i KMD? Det er KMD2.0. Men jo mere jeg lærer om KMD2.0, jo mere tænker jeg på Ainos og Troels’ glimrende præsentation, Don’t kill agility with agile processes.

Heldigvis for Business Transformation har de nu fået tre agile ildsjæle med om bord, som vil gøre deres bedste for at forbedre KMD2.0.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *