Arketypiske Scrum Mastere

Naturen af en Scrum Masters arbejde er beskrevet i rollen, men kan ikke foregå i et tomrum. Det er et produkt af omgivelserne – forskellige Scrum teams har forskellige behov i deres relation til deres Scrum Master. Nogle teams er meget selvstændige og kører det hele på egne vilkår, mens andre teams har brug for mere vejledning – og disse forskelle dikterer hvad en Scrum Master kan fokusere på.

For at tale om disse forskelle introducerede Angel Medinilla nogle brugbare arketyper af Scrum Masters – og en beskrivelse af den udvikling som relationen mellem Scrum Masteren og teamet gennemgår. Overskrifterne er Scrum Dude, Scrum Mom og True Scrum Master… og endnu længere ude på skalaen Agile Nirvana.

Se selv med på videoen fra Angels talk på Agile Prague:

Lige for at opsummere noget af det Angel taler om i videoen:

En Scrum Dude er teamets sekretær. Han sørger for at Scrum-ritualerne bliver afholdt, han stiller de 3 spørgsmål til daily og holder måske en liste over teamets impediments/actions fra retrospective. Måske er han udpeget til rollen og har intet ønske om at have den. Tiden brugt på at være Scrum Master er taget fra hans “rigtige” arbejde dvs. han har ofte en anden rolle i teamet f.eks. udvikler. Når rollen har denne karakter, ser man den ofte gå på omgang i teamet.

En Scrum Mom beskytter derimod teamet mod udefrakommende forstyrrelser. Han modererer møder, fjerner konflikter og løber med impediments. Han dikterer processen og værktøjer og lægger ikke op til at teamet selv skal tage initiativ eller overhovedet inddrages i spørgsmål som omhandler dem. En Scrum Mom kan hjælpe et umodent team ud af deres comfort zone ved at tvinge dem i gang med Scrum efter bogen, selv om de ikke kan lide det. Forhåbningen er så at teamet bliver mere modent og derefter selv kan begynde at skræddersy processen med et godt referencepunkt i bagagen – Jeff Sutherland kalder det Shock Therapy. Måske fordeler en Scrum Mom endda opgaverne på teamet.

En True Scrum Master er en der ikke bare fjerner konflikter, men løser de bagvedliggende konfliktgrunde. En der ikke bare modererer møder men rent faktisk faciliterer dem ved at stille gode spørgsmål og dirigere diskussionerne i en brugbar retning. En True Scrum Master løser ikke bare teamets problemer, men inddrager dem i processen og viser dem hvordan de selv løser dem. En True Scrum Master påpeger ting som teamet bør have fokus på, men lader teamet selv finde løsninger – han er den der koncentrerer sig om teamets langsigtede udvikling og ikke bare næste deadline. Han motiverer og udvikler både på teamniveau og på det individuelle niveau. Han er den der træder et skridt tilbage fra det daglige arbejde og sørger for at teamet også innoverer og forbedrer sig.

Det er vigtigt at Scrum Masteren ikke er for langt foran teamet. Et mismatch mellem typen af Scrum Master og teamets modenhed giver gnidninger i relationen. Det er altså ikke finere at være True Scrum Master end Scrum Mom, hvis du har et team som har brug for en Scrum Mom… bare du ikke kommer bagud teamets behov. At opføre sig som Scrum Mom overfor et meget modent team som har brug for en True Scrum Master vil uden tvivl introducere problemer.

Hvad synes du om Angels arketyper? Kan du bruge den opdeling til noget?

1 comment for “Arketypiske Scrum Mastere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *