En ny slags offentlig IT


Kreta

På dette års GOTO. Er der en masse stande fra diverse firmaer der har smarte logoer pamfletter mm. Midt bland dem står der med hvide bogstaver på konge blå baggrund “Skatteministeriet”. For at finde ud af hvordan det kunne hænge sammen, tog jeg en snak med Steen Larsen fra ministeriet.

Hvordan kan det være I har en stand på GOTO?
For at fortælle om at vi gør tingende på en ny måde, og gerne vil i kontakt med kandidater.

Hvorfor har Skatteministeriet en udviklings afdeling? Er det ikke noget SKAT normalt står for, eller I betaler jer fra?
Jo, det har været den traditionelle måde at gøre det på, men det er ikke nogen hemmelighed at der har været nogle IT skandaler, og man derfor har haft ønske om at prøve en anden måde arbejde på. Hvilket har gjort at man har in-sourcet. Det valgte man også at gøre for at komme tættere på lov arbejde og dem der tager beslutningerne.

Kan du fortælle noget om den process der har ledt hen til de valg af struktur og teknologier
Det var primært baseret på min personlige erfaring med, bla. Clojure, og at man kan være mere produktiv og det ganske simpelt er sjovere. Samt kendskab til folk der var interesseret i at arbejde med det, og en forhåbning om på den måde kunne tiltrække bedre udviklere.

Hvordan fik I ministeriet til at gå med til en så anderledes tilgang?
Jeg blev hyret og bedt arbejde udfra mantraet “a few good men”, og som eksperten. Så der var tiltro til at mine valg af teknologier passede til missionen.

Hvad fordele og ulemper har det været at bruge Clojure mm, frem for de mere gense valg som FX C# eller Java.
Udvikling i Clojure frem for traditionelle sprog betyder mindre kode, og både konceptet med funktionel programmering og immutable data, er efter min menig gode lede tråde og passer godt til den opgave vi ønsker at løse, men mener iøvrigt generelt det er en god tilgang.

Giver det ikke udfordringer at finde folk?
Det har ikke været et stort problem, ikke nødvendigvis folk med Clojure erfaring, men helst folk der har lært flere sprog, og meget gerne funktionelt. Det er min erfaring at udviklere der kan lidt forskellig, hurtigt kan være produktiv i Clojure.

Hvad gode råd kan du give til udviklere/it chefer el. Der ønsker at prøve kræfter med nyerere eller alternative sprog og teknologier?
Ikke være bange for det, have en formuleret vision fx at det skal skalere, være robust, ingen single point of failure osv.

Vil du anbefale andre at gøre det samme?
Griner … Absolut!

Noget du retrospektivt tænker I skulle have gjort anderledes?
lave en system vision tideligere, bedre til at udfordre krav specielt mængden af krav.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *