Vi skal stole mere på maskinerne – en konklusion fra GOTO

Halvt igennem den anden dag af GOTO, og jeg sidder og lytter til hvordan mennesker reagerer i semi-selvkørende biler (link). Et af deres forsøg viser at folk meget hurtigt taber interesse i at følge trafikken, når en bil kører selv – næsten. En næsten selvkørende bil lyder jo fantastisk, men køreren af næsten selvkørende biler som sidder og kigger på Netflix-film, lyder faktisk ikke som noget der gør vejene mere sikre.

I præsentationen før denne blev der fortalt om Uber’s data storage udvikling (link). De startede ud med en database og voksede sig til mange tusind database servere. Samtidig beskrev han hvordan man var gået fra det de kaldte kæledyr-stadiet, til kvæg-stadiet. Kæledyr-stadiet handler om at man passer godt på sit kæledyr og tjekker det jævnligt om det har det godt eller ej, hvorimod kvæg-stadiet handler om at man har brug for at have en bestand af databaser (dyr) men det er ikke overdrevet vigtigt hvordan de ser ud.

I går hørte jeg om Intuition logging(link), som handlede om at i dag er der meget fokus på visualisering af data og logs, men faktisk hjælper det observatøren meget lidt, da det ikke giver den information som er nødvendig for at løse problemet, eller i det hele taget at se det da det ofte overloader observatørerne. Her blev vist nogle flotte animationer der bliver brugt hos Netflix, hvor man kunne se internet trafik som en strøm af requests der flød ind i load balancers.

Grunden til at jeg skriver om disse 3 præsentation er at der er et underlæggende tema, nemlig at vi har brug for at begrænse data output til vigtig information. Det handler ikke om at vi skal vide alt, men i en verden hvor maskiner og software tager flere og flere opgaver, handler det om for os mennesker at give slip og stole på maskinerne, og lade dem beslutte hvad der er vigtig for os at se. Det er farligt, da maskiner er fulde af fejl, ligesom mennesker, men vi kan ikke overskue det længere, så vi må stole på dem, og skrive software der optimerer output, til kun at handle om hvor og hvornår menneskelig interaktion er behøvet.

Hvad angår biler, så lover automation bedre sikkerhed på vores veje. Men husk at når du putter den på cruise control, så er det stadig dig der er ansvarlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *