Er fejlbeskeder et unødvendigt onde?

error message some-sort-of-errorHvordan taler du til brugere i fejlbeskeder? Får du håndteret en fejl godt nok, så brugeren mister mindst muligt arbejde? Får du givet dine brugere nok information, så de ikke begår fejl, selv når de forsøger at kigge sig for? Er du træt af fejl 40?

På LinkedIn af alle steder faldt jeg over en ny artikel af Don Norman om netop disse emner. Ham bør du kende som forfatter til bogen “The design of everyday things“.

Don Norman er kommet til konklusionen at fejlbeskeder onde og nedladende overfor brugerne. Norman mener at vi helt har misforstået tingene, hvis vi siger at brugeren (og brug endelig ikke det ord foran ham… det hedder mennesket/personen) har begået en fejl. I virkeligheden er det en design-fejl fra programmørens side. Hvis vi f.eks. vil have en dato eller et telefonnummer i et bestemt format, men ikke fortæller brugeren om det, når vi beder om inputtet, så er det en design-fejl. Hvis vi beder om et password med specialtegn og brugeren så anvender et ikke-tilladt specialtegn, er det også en design-fejl, hvis vi ikke har været specifikke i vores instruktioner. Med fejlbeskeder lægger vi ansvaret over på brugeren i stedet for at tage den selv.

fejlbesked godDerudover påpeger Norman at vi i mange situationer er dårlige til at komme tilbage fra en fejl. Hvis en bruger indtaster et ugyldigt kreditkortnummer, sletter vi så det hele og beder dem starte forfra eller highlighter vi fejlen med en sigende besked og lader brugeren rette i det fejlagtige input som på dette billede? Jeg oplever desværre ofte at valget er faldet på valgmulighed 1.

Godt design har været øverst på prioritetslisten mange steder de sidste par år, så måske er det på tide at vi tænker på fejlbeskeder som dårligt design og ikke bare “business as usual”. Vi kan gøre det bedre!

1 comment for “Er fejlbeskeder et unødvendigt onde?

  1. Der er desværre ikke nok opmærksomhed på at gøre applikationer så brugervenlige, at brugerne ikke kan lave fejl, hvilket nok heller ikke er muligt i de fleste tilfælde. Jeg vil mene at fejlbeskeder derfor er nødvendige. Men hvis nu vi lod være med at kalde dem fejlbeskeder og istedet kalder dem guides eller hjælpebeskeder, kunne det være at man lettere kunne vænne sig til at gøre teksten mere informativ istedet for at påpege en fejl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *